10 MINYAK ESSENTIAL YANG BAGUS UNTUK KULIT

Minyak Tea Tree.

Hebat dalam menghilangkan jerawat kerana minyak ini akan mengeringkan jerawat di muka anda. Sapu sedikit minyak Tea Tree pada bahagian yang berjerawat menggunakan Q-tip. Bengkak dan kemerahan jerawat akan berkurangan.

Minyak Jasmine.

Gunakan minyak Jasmine bersama losyen badan atau muka untuk merawat kulit kering atau gatal-gatal. Minyak ini juga boleh digunakan untuk mengurangkan penampilan parut dan regangan pada badan.

Minyak Serai

Untuk mengurangkan liang-liang, gunakan beberapa titisan minyak serai dan sapukan secara langsung ke muka. Minyak serai dapat mengembalikkan menambah ketegangan permukaan ke dalam kulit. Minyak ini boleh menggantikan toner dalam rutin penjagaan kulit.

Minyak Peppermint

Sesuai untuk kulit pecah disebabkan oleh gigitan serangga, alahan tumbuhan, atau perengsa lain. Minyak peppermint mempunyai cooling effect pada kulit. Kombinasi cooling effect dan membersihkan ruam membuat minyak ini sebagai produk siap yang baik untuk diminum dan digunakan.

Minyak Camomile

Seperti Minyak Jasmine, Minyak Camomile membantu memudarkan bekas luka dan tanda regangan. Selain itu, ia juga dapat merawat luka dan luka baru sebagai penghalang dari jangkitan kuman.

Carrot Seed Oil 

Minyak ini mempunyai banyak manfaat untuk kulit anda. Ia bukan sahaja bertindak sebagai pelindung matahari yang ringan dari sinar UV, tetapi ia juga mempunyai kesan meremajakan yang luar biasa. Ini adalah jawapan untuk penuaan, penuaan kulit yang perlu diperbaiki.

Ylang - Ylang

Minyak Ylang-ylang sangat baik untuk kulit anda tanpa mengira jenis kulit anda. Ia diketahui mengimbangi terlalu banyak kulit berminyak dan terlalu kering pada muka, serta merangsang pertumbuhan rambut apabila digunakan pada kulit kepala.

Sandalwood

Salah satu minyak yang bagus dalam memberi kelembapan pada kulit anda. Ia dikenali sebagai minyak yang boleh menghidratkan kulit anda dan pada masa yang sama merawat kedutan kulit.

Coriander

Jika blackhead adalah salah satu kerisauan anda semasa memilih produk penjagaan kulit, minyak corriander adalah yang paling sesuai apabila dicampur dengan serbuk kunyit. Campuran tersebut boleh membantu merawat jerawat-jerawat yang ada pada hidung atau bahagian-2 tertentu.

Rose

Minyak ros adalah satu alternatif terbaik untuk lemon, yang boleh menyebabkan kekurangan sensitiviti kulit. Minyak ini berperanan sebagai toner semulajadi untuk kulit dan mengimbangkan tekstur kulit jika menggunakannya dengan secara berterusan.

No Comments Yet.

Leave a comment